Karin Grand

freelance forfatter og mentor
Cand.mag i filmvidenskab

Min første roman “Overalt Indeni” udkommer i 2023. Jeg skriver imellemtiden også lyrik til musikere på den danske jazz scene. Desuden producerer jeg kurser for kvinder i form af ritualer, der aktiverer kreative og forvandlende processer samt styrker feminine fællesskaber. Tre hjerteprojekter med poesien og den stærke fortælling til fælles. Et langsigtet mål er derudover at etablere et artist in residence program for italienske kunstnere i Danmark.

Kunsten i Italien

I perioden 2015-2020 boede jeg i Firenze og arbejdede freelance, primært som kulturjournalist og dokumentarfilminstruktør.

Jeg var desuden artist in residence (2018-2019) hos den moderne kunst festival Fabbrica Europa. Sammen med italienske musikere og dansere undersøgte jeg forholdet mellem dans, musik og video. I processen producerede jeg seks korte videoer med unge koreografer. Én af disse videofilm vandt en international konkurrence i Singapore under programmet Crossing the Sea.

Sideløbende udforskede jeg selv den japanske Butoh tradition som performer, deltog i flere optrædener og instruerede forestillingen Lava og Sne museonovecento.it i samarbejde med koreograf Clara Burgio og producer Andrea Cavallari.

Allerede mine første kortfilm, Helga den Fagre (2010) inspireret af de islandske sagaer og produceret for Moesgaard Museum samt Rollemodeller (2010) for Kvindemuseet i Århus (nu KØN), handlede om kvindens forhold til det at være skabende. Temaet optager mig stadig. I Firenze instruerede jeg en serie kortfilm med to kvindelige kunstmalere, der begge bruger deres kunst til bearbejdning af traume og sorg. Som frigørelse.

Endelig skrev jeg i Italien for det danske Jazz Special og interviewede banebrydende musikere og komponister som Jack DeJohnette, Tony Allen, Enrico Rava, Gianluca Petrella og Stefano Bollani med flere. Jeg satte i øvrigt fokus på danske musikere, der har bidraget markant til diversitet og udvikling af den danske musikscene gennem deres multikulturelle samarbejder: Morten Carlsen, Irene Becker, Aviaja Lumholdt og Jesper Bodilsen.

Kulturmødet

Parallelt har jeg været optaget af at promovere kunsten som et mødested mellem danske visioner og italiensk kultur. Som et helt nyt initiativ bidrog jeg som konsulent på to store dansk/italienske entreprenørprojekter: Stormstrømsbroen og Nyt Odense Universitetshospital nytouh.dk. Her underviste jeg ledergrupperne i italiensk kunst og kulturhistorie med visionen om at skabe et solidt fundament for samarbejdet og den inddirekte kommunikation.

Forud for dette har jeg været gæsteunderviser på Kultur & Identitet, Århus Universitet og hos Italiensklærerforeningen på Københavns Universitet. Mit fokus har været nybrud i den moderne italienske kunst, knyttet til sociale spørgsmål, som indvandringen fra Kina og Afrika. Stærkt inspireret af interview og reportager jeg lavede med manuskriptforfatter Maurizio Braucci (Gomorrah, Reality) og kunstmaler Liu Xiaodung, men også af mit eget møde med unge bådflygtninge fra Afrika.

Studierejser i Rom, Sicilien og Napoli førte flere projekter med sig; en dybdegående reportage om Pier Paolo Pasolini og et samarbejde med musiker og leder af den elektroniske musikfestival La Digeston Renato Grieco om en location-baseret koncert i Napoli.

Talentudvikling & Film

Samarbejderne på tværs af kunstarterne udspringer af min baggrund i film. Fra 2011-2014 var jeg leder for instruktørkurset på Den Europæiske Filmhøjskole. I tæt samarbejde med kollegaer og elever gennemførte vi over 200 kortfilmsproduktioner årligt. Jeg var desuden moderator for en række Masterclasses med filmskabere som Thomas Vinterberg, Lone Scherfig, Pilou Asbæk, Ulrich Seidl, Manuel Claro og Kubrick producer Jan Harlan med flere.

Som en del af mit instruktørprogram præsenterede og implementerede jeg på Filmhøjskolen en innovativ udviklingsmetode med vægt på den visuelle idéudvikling som rammeskaber for filmens handling. Mit koncept er siden er blevet adopteret og videreudviklet indenfor støtteordningen New Danish Screen under navnet Skitsen. Dette har igangsat en ny bølge i dansk film for debuterende spillefilmsinstruktører, og konceptet er siden blevet promoveret på internationale filmfestivaller, bl.a. Torino Film Lab.

Det sidste år på Filmhøjskolen blev jeg forfremmet til konstitueret forstander og videreuddannede mig i denne periode blandt andet på Den Danske Filmskoles efteruddannelse.

Jeg tog i den sammenhæng initiativ til og co-producerede den første Masterclass med Werner Herzog i Danmark. Dette inspirerede mig siden til at producere adskillige små filmfestivaller som freelancer som Filmmusik med Hitchcock/Hermann for Musikhuset i Århus og en Nordisk filmfestival på Cinemateket i Uruguay med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Kort forinden deltog jeg desuden som jurymedlem på Viña del Mar internationale filmfestival i Chile: cinevina.cl

Med deltagelse fra skuespiller Baard Owe har jeg co-produceret og præsenteret en Carl Th. Dreyer kavalkade i min fødebys lokale biograf og har ved flere tilfælde været gæst hos kunstbiografen Øst for Paradis som moderator for instruktører som Nils Malmros og Bille August.

Jeg har kontinuerligt søgt inspiration gennem samarbejder med tværkulturelle kulturinstitutioner, som Odin Teatret, hvor jeg medvirkede i en forestilling i 2014. Ligesom jeg har været engageret af Det Kongelige Bibliotek for at foretage research og skabe fortællinger om den skandinaviske folkemusiks rødder.

Foruden Italien og Kina har jeg boet og arbejdet i Schweiz, Japan og Sverige, hvor jeg studerede filmvidenskab på Stockholms Universitet og siden blev ansat som klipper for dokumentarfilminstruktør Maj Wechselmann.

Endelig stod jeg i 2015 i spidsen for et innovations projekt på den nationale kinesiske filmskole: Beijing Film Academy. eng.bfa.edu.cn

Samarbejdet udgjorde den første omfattende udveksling Kina havde haft med vestlig filmkultur. Jeg underviste i dokumentarfilm og fik indført den kontroversielle genre på den årlige elevfilmfestival, med Kim Ki-duk som jurypræsident og over 2000 deltagende studerende.

Se også: https://karingrand.com

Video: https://italien-kunst.dk/videoer-fra-firenze/