“Planet Vi” med Mirko Guido på AROS

Jeg elsker øde steder. I det øde vågner noget gammelt i mig. Den del som ikke er mig, men før mig. Fornemmelsen af at høre til i det kropslige. Natur, slægt og kredsløb.

Nogle bygninger føles øde, selv når de er fyldt med mennesker. Deres nærvær kan ikke forstyrres. AROS er et af de steder. Et rum der ekspanderer som en vandrende ørken. Selv uafhængigt af kunstværkerne åbner bygningen sig op for en indre oplevelse. Klippekvalitet i beton, romerske søjler og en trappe, der drejer om sig selv og op mod himlen.

Derfor var jeg jublende glad, da den herboende italienske koreograf Mirko Guido inviterede mig til at lave en kortfilm om hans performance “The longest gap”, han udviklede som artist in residence på museet i december 2022. 

Her udforsker han forholdet mellem det nære og det fjerne. Gennem det konkrete rum, iscenesætter han lag på lag af nye rum. Sammen med 3 performere indleder han i sin performance en dialog med publikum. 

Om planeter og planter og om følelsen af hjem. Hvor langt kan vi strække os ud i rummet, og når vi kommer tilbage, hvor søger vi så hen? Hvor er hjem? 

Det er ét af spørgsmålene Mirko Guido stiller publikum under sin performance. I én til én dialog. Selv placerede jeg mig først på behørig afstand med mit håndholdte kamera. For hver dag virkede murene, balkonerne og det hårde gulv mere levende og blødt. Hvad blik og berøring kan gøre ved selv den mest robuste struktur. Lidt efter lidt kunne jeg gå tættere på danserne og blive en del af det imaginære landskab, der opstod.

Jeg fik selv lyst til at være publikum. Det at blive spurgt. “Hvad er hjem for dig?”

Jeg ville nok lyve lidt. Hjem er knyttet til mennesker, kroppe og nogle gange til hemmeligheder. Svaret irriterer mig lidt. Hjertets koreografi overgår de mure, vi bygger omkring det.

“Planet Vi” af Karin Grand, om og med koreograf Mirko Guido ( Vælg HD kvalitet)
"Planet Vi" er en slags reportage-montage. Vi viste den på AROS 29. december. Øvrige medvirkende: Naya Moll Olsen, Karen Lambæk Christensen og Sofie Hub. Tak til Mirko Guido og holdet for skønt og inspirerende samarbejde. 

https://www.mirkoguido.com

https://www.aros.dk/da/besoeg/kalender/the-winding-up-of-artist-mirko-guido-in-the-aros-atelier/